Dobro došli!

image

Dragi posjetitelji, dobro došli na moje web mjesto gdje možete pronaći informacije o znanstvenoj i stručnoj djelatnosti, popularizaciji znanosti i filozofije.

Izvanredni sam profesor na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Studirao sam filozofiju, sociologiju i psihologiju; magistrirao iz lingvistike, a doktorirao iz filozofije znanosti. Predajem logiku, informacijsku etiku, filozofiju informacije, filozofiju i znanstvenu fikciju, filozofsko savjetovanje... Istražujem presjek filozofije i popularne kulture, filozofsko savjetovanje, informacijsku etiku i filozofiju informacije.

Volontiram u Studentskom savjetovalištu i radim sa studentima s invaliditetom u sklopu kolegija Vršnjačka potpora SSI. I sam sam osoba s invaliditetom, Erbovom parezom.

Autor sam knjige, defragmentacije, te desetak znanstvenih članaka i poglavlja u zbornicima. Održao sam veći broj izlaganja na konferencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio sam gostujući profesor na Sveučilištu Karl Franzens u Grazu, te Visokoj školi Boras, Švedska. Autor sam preko 100 znanstveno-popularnih predavanja.


Deontičko moralno rasuđivanje: Je li moralno rasuđivanje posebno?

časopis Psihologijske teme
© Psihologijske teme

U koautorstvu s Mislavom Sudićem i Pavlom Valerjevom (Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru) objavio sam članak u časopisu Psihologijske teme o vezi deontičke logike i kognitivne psihologije. Tema je deontičko moralno prosuđivanje. Cilj je bio dobiti uvid u kognitivne i metakognitivne procese deontičkog rasuđivanja polazeći od jednostavnih deontičkih premisa. Korištenjem nacrta 3x2x2 s ponovljenim mjerenjima manipulirali smo sadržajem pravila (moralna, konvencionalna, apstraktna), tipom pravila (obaveze, dopuštenja) i induciranom dilemom (dilema kažnjavanja, dilema nagrađivanja). Rezultati upućuju na kvalitativne razlike između moralne domene i ostalih: (1) izvedba pri moralnom sadržaju nije ovisila o tipu pravila, (2) moralni je sadržaj proizveo jednaku aktivaciju modula detekcije varalica i altruista te (3) moralni je sadržaj proizveo viši stupanj sigurnosti.

Članak je dostupan na portalu

Knjiga 1984 and Philosophy na Amazon.com

1984 and Philosophy

Prva najava izlaska knjige 1984 and Philosophy osvanula je na servisu Amazon.com! Knjigu su uredili Ezio di Nuzzi i Stefan Storrie, izdavač je Open Court. To je 116. naslov u ediciji Popularna kultura i filozofija. Brunovo i moje poglavlje problematizira može li se biti sretan usprkos tlačiteljskom okruženju i kako u tome može pomoći poznavanje filozofije - njene povijesti i vještine kritičkog mišljenja.

Knjigu možete naručiti ovdje.

Biograd - Noć knjige

Biograd Public Library lecture

Povodom Noći knjige imao sam izvrsnu prigodu proširiti virus znanstvene fikcije i filozofije izvan Zadra. Na poziv nekadašnjih studentica Kristine Barbaroše, Sanje Birkić i Tihane Jurišić iz Gradske knjižnice Biograd održao sam predavanje o znanstvenoj fikciji i koliko je danas postala ona postala činjenica, mrvici futurologije i istraživačke etike. Bilo je izvrsno iskustvo razgovarati s obožavateljima znanstvene fikcije različite dobi. Na kraju se razvila zanimljiva rasprava o utjecaju tehnologije kroz cjeloživotni razvoj i kako smo proživljavali pojedine promjene u tehnologiji i društvu.