23/1/2018

Amazon.com najavio knjigu 1984 and Philosophy

1984 and Philosophy

Prva najava izlaska knjige 1984 and Philosophy osvanula je na servisu Amazon.com! Knjigu su uredili Ezio di Nuzzi i Stefan Storrie, izdavač je Open Court. To je 116. naslov u ediciji Popularna kultura i filozofija. Brunovo i moje poglavlje problematizira može li se biti sretan usprkos tlačiteljskom okruženju i kako u tome može pomoći poznavanje filozofije - njene povijesti i vještine kritičkog mišljenja.

Knjigu možete prednaručiti ovdje. Iz tiska izlazi u lipnju.


13/12/2017

promocija knjige defragmentacije u Splitu

Uz pomoć Splitskog filozofskog kruga Hrvatskog filozofskog društva održao sam predstavljanje knjige defragmentacije u prostorijama Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Splitu. Zadovoljstvo mi je reći kako je koncept filozofija u puno slika srdačno prihvaćen kod publike.


16/11/2017

Svjetski dan filozofije

Povodom obilježavanja Svjetskog dana filozofije pripremio sam izlaganje informatizaciji filozofije i potrebi čvrstih veza s informacijskim znanostima. Filozofija predstavlja značajan korpus literature s brojnim autorima i konceptima, disciplinarnim granama i kroz više od 26 stoljeća povijesti. Predstavljene su dodirne točke digitalne humanistike i filozofije.


27-30/9/2017

konferencija Hrvatska filozofija u interakciji i kontekstu, Cres

Zajedno s Majom Jadrešin prijavio sam rad Enciklopedijska (ne)vidljivost hrvatskih filozofa. Izlaganje se bavi pitanjem koliko su hrvatski filozofi vidljivi u specijaliziranim tercijarnim publikacijama poput filozofskih rječnika i enciklopedija. Analizirali smo nekoliko tiskanih, digitalnih i online enciklopedija i rječnika na engleskom i njemačkom jeziku. Rezultati sugeriraju minornu zastupljenost – s izuzetkom Frane Petrića i Ruđera Boškovića, niti jedan drugi hrvatski filozof nema svoju natuknicu u uredničkim izdanjima. Izuzetak su različita izdanja Wikipedije. O mogućim razlozima takvom stanju i rješenjima raspravit će se u izlaganju.


18/9/2017

znanstveno-popularno predavanje Moj SF, vaš život

Na poziv moje nekadašnje profesorice biokemije, Renate Ruić Funčić, držim kratki osvrt na dva ključna djela znanstvene fikcije, Dinu i Asimovljev ciklus o robotima. Herbertova priča o galaktičko-religijskoj revoluciji danas se doima prilično bliskom, s izazovima susreta kultura, granica razvoja čovjeka (Huntigton susreće posthumanizam) i političim preslagivanjima uslijed novih tehnologija (weirding ways vs. Internet of things). Drugi dio SF lektire, roboti i umjetna inteligencija, omiiljena su tema Isaaca Asimova od kraja 1930-ih. Vidjet ćemo koliko su njegove priče dobra prognoza izazova koji nas čekaju u vrlo skoroj budućnosti.


4-6/5/2017

konferencija Formal Methods and Science in Philosophy II, Dubrovnik

image

Krešimir Zauder i ja predstavili smo po prvi puta rezultate istraživanja o primjeni teorije grafova na mreže koje čine filozofski koncepti, odnosno filozofi međusobno. Prikazali smo neka od ranijih zanimljivih istraživanja na tu temu. Naš pristup se razlikovao utoliko što smo za uzorak koristili Routledge enciklopediju filozofije, a ne Wikipediju iz razloga konzistentnije uredničke intervencije i veće reprezentativnosti podataka. Enicklopedija ima preko dvije tisuće natuknica u pisanju kojih je sudjelovalo više od 1200 autora.

Krešimirov program je ekstrahirao podatke iz enciklopedije: nazive i vrste natuknica, uredničko klasificiranje, te odlazne i dolazne poveznice među natuknicama. Izradio sam vizualizacije (npr. postoji gotovo 5000 poveznica između više od 900 filozofa) i statističku obradu poveznica. Rezultati nedvosmisleno ukazuju na obrazac: raspodjela uzima oblik Paretove (longtail) distribucije bilo da je riječ o poveznicama za koncepte, filozofe, dolaznim ili odlaznim poveznicama, kao i o doprinosima autora.


28/4/2017

dani seksualnosti

Završno predavanje u sklopu Dana seksualnosti odradio sam na Odjelu za psihologiju. Kiši i tehničkim problemima usprkos, prošetali smo se kroz povijest video-igara i (ne)zastupljenost seksualnih tema.

Geekovi i seks, možeš misliti! Kako izgleda povijest susreta seksualnosti i video igara? Usprkos stereotipovima o gamerima (prvo pen'n'paper, zatim računala, a danas e-sport), seksualni sadržaji u video-igrama pojavljivali su se s različitom dozom skrivenosti, suptilnosti. Valja priznati, teško je biti zavodljiv u CGA grafici, ali svojedobno su se heklale ASCII goluždrave slike i predstavljale su vrh susreta erotike i tehnologije. Kako je generacija igrača starila, mijenali su se i seksualni sadržaji: od faličnog Leisure Suit Harry-ja do avatara iz Second Life-a, od golišavih modova do porno-machinime. Od kako industrija video-igara donosi više novaca nego Hollywood, sve što ste ikada željeli raditi (ili da vam rade, o ukusima ne raspravljamo), u ponudi su sve raznolikije seksi igrice.


24/4/2017

festival znanosti

image

Ove godine tema festivala znanosti je vrijeme. Soba 45 organizira tim povodom triple feature! Kolega Mirko Duić i ja držimo dva kratka predavanja u knjižnici na Novom kampusu, a Jadranka Stojanovski i Nikolina Peša Pavlović organiziraju izložbu o povijesti pisane riječi.

Mirko je održao predavanje Vrijeme prema filmskom gif kalendaru, u kojem je predstavio kratku povijest svijeta kroz isječke nekih ključnih filmova. Krenuli smo s Kubrickovom i Clarkeovom 2001: Odisejom u svemiru i u 30 minuta posjetili brojna važna mjesta filmske umjetnosti. Mojih pola sata bilo je posvećeno logičkim paradoksima u narativima o putovanju kroz vrijeme. Ističem romane s motivima Wellsova vremenskog stroja, Asimovljevu vremensku policiju, te filmove i serije kao što su Looper, Quantum Leap i nezaboravna trilogija Povratak u budućnost.

Glavni 'krivac' za događanje je Jelena Rušev Mogilevskij i jako sam joj zahvalan na prilici :-) Također, zahvala Gordani Marčetić na izradi plakata!


18-20/3/2017

FantaSTikon 2017

image

Treći FantaSTikon u Splitu održao se ovoga puta u ožujku umjesto u srpnju i izrazito sam zahvalan organizatorima za premještanje u humaniji termin. Tri dana predavanja, projekcija, demonstracija, igraonica i sajma bila su izvrsno iskustvo za početak novog semestra. Izvrstan je osjećaj kada vidiš ljude koje si nekada tlačio logikom i statistikom kako uspjevaju izgurati predobar projekt i učiniti svijet oko sebe boljim. Hvala Romani što me je zvala na prvi kon i što je to ponovila i ove godine.

Odradio sam u petak još jedno predstavljanje knjige Fallout i filozofija, imao dobru publiku i još bolju atmosferu. Dan poslije sam u velikom znanstveno-popularnom bloku uz Krešimira Krolu sa Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru predstavio rezultate dva istraživanja za konferenciju Bobcatsss iz 2015. i 2017. Istraživanja su proveli Domagoj Volarević, Lucija Mrkela, Tea Šango i Tomislav Rajković. Rezultati su pokazali svu neutemeljenost spektakularnih medijskih napisa o ovisnosti o igrama, induciranju agresivnosti i općenito moralnoj panici.


22/11/2016

Svjetski dan filozofije: Tko se boji bombe još?

image

Svjetski dan filozofije je manifestacija koju je pokrenuo UNESCOv Ured za filozofiju u 2012. godini. U Hrvatskoj se Dan obilježava od 2013. godine u Zadru, a zatim i u ostalim gradovima. Zadarski filozofski krug tradicionalno organizira popularna predavanja o presjeku filozofije i aktualnih tema.

Ove godine tema je strah. Strah je duboka emocija, može biti pokretač snažnog djelovanja ili okidač bijega. Strah možemo promatrati iz psihološke perspektive, kao jednu od temeljnih emocija; iz fenomenološke, kao obuzimajuće iskustvo koje može označiti ključne životne epizode; iz sociološke perspektive, promatrajući kako društvo moderira učenje i manifestaciju emocije; kao i iz pozicije kognitivne znanosti, rabeći iskustva neuroznanosti.

S raspadom bipolarnosti svijeta koncem 1980-ih smanjilo se pojavljivanje iskaza straha od nuklearnog naoružanja u masovnoj medijskoj kulturi. Tridesetak godina kasnije imamo ponovo priliku slušati vijesti kako će se odustati od sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja, izgradnji masovnih atomskih skloništa, vježbama civilne zaštite... Zavirit ćemo u povijest projekta civilne zaštite i atomskih skloništa, induciranog straha i lažnih obećanja o zaštiti i sigurnosti. Povijest se ponavlja na ironičan način i Frankfurtova kenjaža ovoga puta svijetli u mraku!

Predavanje će se održati u utorak, 22. studenog u dvorani 119 na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru.


15/10/2016

RiKon 2016.

Ovogodišnji RiKon, riječka konvencija znanstvene fikcije i fantastike održana je na Filozofskome fakultetu (Kampus na Trsatu). Kako i pristoji dobroj konvenciji, bilo je puno predavanja i radionica, organizirana su predstavljanja novih igara, mogli ste posjetiti mali sajam ili sudjelovati u izboru na najbolji cosplay. Nakon duljeg izbivanja s konvencija, najavio sam izlazak knjige Fallout i filozofija, te održao predavanje o Jungovim arhetipovima u ZF i horroru.


14/6/2016

promocija knjige Borisa Bosančića

Boris Badurina, Boris Bosančić i neBoris

U čitaonici Odjela za slavistiku održala se promocija knjige 'Plavi noj' Borisa Bosančića, profesora na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Osijeku. Promociju su vodile Mirta Matošić i Dora Rubinić, a o knjizi smo govorili Boris Badurina i ja. Boris Bosančić se tako zadarskoj publici predstavio kao autor filozofskog romana o informaciji.

Knjiga 'Plavi noj' nije page-turner, nećete je pročitati u jednom dahu, ali ćete bez daha ostati kad god budete malo promislili o napisanome. Upravo proživljavamo informacijsku revoluciju, idemo ususret četvrtoj industrijskoj revoluciji temeljenoj na upravljanju informacijama. Što bi se moglo desiti nakon toga? Što uopće jest informacija? Tvori li ona svijet, poput pitagorejskih brojeva? I što se događa kada metafore ožive?

Djeluje ti to ikome kao previše pitanja za jedan roman, u krivu je! Boris je izvrsno pomiješao žanr fantastike, svoju ekspertizu iz informacijskih znanosti, probleme iz područja filozofije informacije i stvorio kreativnu priču. Puno nas se bavi filozofijom i piše dubokoumne knjige, ali staviti između korica filozofiju i istodobno ispričati fantastičnu priču, to može tek malo ljudi.


19/5/2016

repriza predavanja Iron Maiden: poziv na čitanje zbog velikog interesa publike

You may be cool, but you'll never be Iron-Maiden-turn-philosophcally cool

Doživio sam i to čudo - zbog velikog broja upita o šporkoj filozofiji i Iron Maiden ponovio sam predavanje! Dvorana je oba puta bila puna, headbangeri su pokazali da imaju smisla za humor, a u druženju nakon predavanja primio sam dosta pozitivnih komentara.

Započelo se sa stand-up nastupom Henryja Rollinsa o fanovima Iron Maiden i bilo je dosta (samo)prepoznavanja :-) Slijedila je kratka povijest novog vala britanskog heavy-metala. Od prvog albuma Iron Maiden do Seventh Son of a Seventh Son analizirali smo tekstove i reference na pop-kulturu u pjesmama benda. Vidjeli smo kako se Piece of Mind može smatrati tribute-albumom kultnim knjigama i filmovima (npr. Herbertova Dina) i kako pravi fanovi banda trebaju biti poprilično načitani i nagledani kako bi razumjeli omiljene pjesme.


31/5/2016

obrana doktorata Maje Jadrešin

U Svečanoj dvorani Sveučilišta, Maja Jadrešin obranila je doktorsku dizertaciju Visokoškolsko izdavaštvo: etički vidovi autorskog prava pred komisijom u sastavu: doc.dr.sc. Nives Tomašević, prof.dr.sc. Srećko Jelušić, redovni profesor u miru i izv.prof.dr. Hrvoje Jurić. Tim činom je nervozni mentor postao ponosni mentor.


17-19/7/2015

u Splitu prvi FantaSTikon!

Romana Jadrijević i ja na okruglom stolu

U Splitu je tijekom najvrućeg vikenda u godini održana prva konvencija fantastike FantaSTikon. Jedan od organizatora je Romana Jadrijević, nekadašnja studentica, pa je odazvati se pozivu bila prilika iskupiti se za sve traume koje sam izazvao na nastavi logike i statistike.

Održao sam predavanje o seksualnosti i/s robotima, predstavio rezultate ankete u sklopu okruglog stola Definiranje žanrova fantastike i znanstvene fantastike. U planu je bila i demonstracija avanture u sustavu World of Darkness - Dark Ages smještena u četvrti križarski pohod i razaranje Zadra. Predavanje je prošlo u humorističnom tonu, uz predstavljanje najpoznatijih slučajeva zaljubljivanja, vjenčanja i požude sa strojevima, računalima i(li) robotima, te spekulacijom na što bi sve to moglo ličiti u skoroj budućnosti. Okrugli stol je potrajao dulje od planiranog, uz živu raspravu o granicama ZF žanra, prikladnom imenovanju i par grafikona o odgovorima sudionika kona na anketu.