18-20/3/2017

FantaSTikon 2017

image

Treći FantaSTikon u Splitu održao se ovoga puta u ožujku umjesto u srpnju i izrazito sam zahvalan organizatorima za premještanje u humaniji termin. Tri dana predavanja, projekcija, demonstracija, igraonica i sajma bila su izvrsno iskustvo za početak novog semestra. Izvrstan je osjećaj kada vidiš ljude koje si nekada tlačio logikom i statistikom kako uspjevaju izgurati predobar projekt i učiniti svijet oko sebe boljim. Hvala Romani što me je zvala na prvi kon i što je to ponovila i ove godine.

Odradio sam u petak još jedno predstavljanje knjige Fallout i filozofija, imao dobru publiku i još bolju atmosferu. Dan poslije sam u velikom znanstveno-popularnom bloku uz Krešimira Krolu sa Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru predstavio rezultate dva istraživanja za konferenciju Bobcatsss iz 2015. i 2017. Istraživanja su proveli Domagoj Volarević, Lucija Mrkela, Tea Šango i Tomislav Rajković. Rezultati su pokazali svu neutemeljenost spektakularnih medijskih napisa o ovisnosti o igrama, induciranju agresivnosti i općenito moralnoj panici.


22/11/2016

Svjetski dan filozofije: Tko se boji bombe još?

image

Svjetski dan filozofije je manifestacija koju je pokrenuo UNESCOv Ured za filozofiju u 2012. godini. U Hrvatskoj se Dan obilježava od 2013. godine u Zadru, a zatim i u ostalim gradovima. Zadarski filozofski krug tradicionalno organizira popularna predavanja o presjeku filozofije i aktualnih tema.

Ove godine tema je strah. Strah je duboka emocija, može biti pokretač snažnog djelovanja ili okidač bijega. Strah možemo promatrati iz psihološke perspektive, kao jednu od temeljnih emocija; iz fenomenološke, kao obuzimajuće iskustvo koje može označiti ključne životne epizode; iz sociološke perspektive, promatrajući kako društvo moderira učenje i manifestaciju emocije; kao i iz pozicije kognitivne znanosti, rabeći iskustva neuroznanosti.

S raspadom bipolarnosti svijeta koncem 1980-ih smanjilo se pojavljivanje iskaza straha od nuklearnog naoružanja u masovnoj medijskoj kulturi. Tridesetak godina kasnije imamo ponovo priliku slušati vijesti kako će se odustati od sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja, izgradnji masovnih atomskih skloništa, vježbama civilne zaštite... Zavirit ćemo u povijest projekta civilne zaštite i atomskih skloništa, induciranog straha i lažnih obećanja o zaštiti i sigurnosti. Povijest se ponavlja na ironičan način i Frankfurtova kenjaža ovoga puta svijetli u mraku!

Predavanje će se održati u utorak, 22. studenog u dvorani 119 na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru.


15/10/2016

RiKon 2016.

Ovogodišnji RiKon, riječka konvencija znanstvene fikcije i fantastike održana je na Filozofskome fakultetu (Kampus na Trsatu). Kako i pristoji dobroj konvenciji, bilo je puno predavanja i radionica, organizirana su predstavljanja novih igara, mogli ste posjetiti mali sajam ili sudjelovati u izboru na najbolji cosplay. Nakon duljeg izbivanja s konvencija, najavio sam izlazak knjige Fallout i filozofija, te održao predavanje o Jungovim arhetipovima u ZF i horroru.


14/6/2016

promocija knjige Borisa Bosančića

Boris Badurina, Boris Bosančić i neBoris

U čitaonici Odjela za slavistiku održala se promocija knjige 'Plavi noj' Borisa Bosančića, profesora na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Osijeku. Promociju su vodile Mirta Matošić i Dora Rubinić, a o knjizi smo govorili Boris Badurina i ja. Boris Bosančić se tako zadarskoj publici predstavio kao autor filozofskog romana o informaciji.

Knjiga 'Plavi noj' nije page-turner, nećete je pročitati u jednom dahu, ali ćete bez daha ostati kad god budete malo promislili o napisanome. Upravo proživljavamo informacijsku revoluciju, idemo ususret četvrtoj industrijskoj revoluciji temeljenoj na upravljanju informacijama. Što bi se moglo desiti nakon toga? Što uopće jest informacija? Tvori li ona svijet, poput pitagorejskih brojeva? I što se događa kada metafore ožive?

Djeluje ti to ikome kao previše pitanja za jedan roman, u krivu je! Boris je izvrsno pomiješao žanr fantastike, svoju ekspertizu iz informacijskih znanosti, probleme iz područja filozofije informacije i stvorio kreativnu priču. Puno nas se bavi filozofijom i piše dubokoumne knjige, ali staviti između korica filozofiju i istodobno ispričati fantastičnu priču, to može tek malo ljudi.


31/5/2016

obrana doktorata Maje Jadrešin

U Svečanoj dvorani Sveučilišta, Maja Jadrešin obranila je doktorsku dizertaciju pred komisijom u sastavu: doc.dr.sc. Nives Tomašević, prof.dr.sc. Srećko Jelušić, redovni profesor u miru i izv.prof.dr. Hrvoje Jurić. Tim činom je nervozni mentor postao ponosni mentor.


17-19/7/2015

održan prvi FantaSTikon!

Romana Jadrijević i ja na okruglom stolu

U Splitu je tijekom najvrućeg vikenda u godini održana prva konvencija fantastike FantaSTikon. Jedan od organizatora je Romana Jadrijević, nekadašnja studentica, pa je odazvati se pozivu bila prilika iskupiti se za sve traume koje sam izazvao na nastavi logike i statistike.

Održao sam predavanje o seksualnosti i/s robotima, predstavio rezultate ankete u sklopu okruglog stola Definiranje žanrova fantastike i znanstvene fantastike. U planu je bila i demonstracija avanture u sustavu World of Darkness - Dark Ages smještena u četvrti križarski pohod i razaranje Zadra. Predavanje je prošlo u humorističnom tonu, uz predstavljanje najpoznatijih slučajeva zaljubljivanja, vjenčanja i požude sa strojevima, računalima i(li) robotima, te spekulacijom na što bi sve to moglo ličiti u skoroj budućnosti. Okrugli stol je potrajao dulje od planiranog, uz živu raspravu o granicama ZF žanra, prikladnom imenovanju i par grafikona o odgovorima sudionika kona na anketu.