Dobro došli!

image

Dragi posjetitelji, dobro došli na moje web mjesto gdje možete pronaći informacije o znanstvenoj i stručnoj djelatnosti, popularizaciji znanosti i filozofije.

Docent sam na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Studirao sam filozofiju, sociologiju i psihologiju; magistrirao iz lingvistike, a doktorirao iz filozofije znanosti. Predajem logiku, informacijsku etiku, filozofiju informacije, filozofiju i znanstvenu fikciju, filozofsko savjetovanje... Istražujem presjek filozofije i popularne kulture, filozofsko savjetovanje, informacijsku etiku i filozofiju informacije.

Volontiram u Studentskom savjetovalištu i radim sa studentima s invaliditetom u sklopu kolegija Vršnjačka potpora SSI. I sam sam osoba s invaliditetom, Erbovom parezom.

Autor sam dviju knjiga, Fallout i filozofija i Defragmentacije, te desetak znanstvenih članaka i poglavlja u zbornicima. Održao sam veći broj izlaganja na konferencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio sam gostujući profesor na Sveučilištu Karl Franzens u Grazu, te Visokoj školi Boras, Švedska. Održao sam preko 100 znanstveno-popularnih predavanja.


Amazon.com najavio knjigu 1984 and Philosophy

1984 and Philosophy

Prva najava izlaska knjige 1984 and Philosophy osvanula je na servisu Amazon.com! Knjigu su uredili Ezio di Nuzzi i Stefan Storrie, izdavač je Open Court. To je 116. naslov u ediciji Popularna kultura i filozofija. Brunovo i moje poglavlje problematizira može li se biti sretan usprkos tlačiteljskom okruženju i kako u tome može pomoći poznavanje filozofije - njene povijesti i vještine kritičkog mišljenja.

Knjigu možete prednaručiti ovdje. Iz tiska izlazi u lipnju.

promocija knjige defragmentacije u Splitu

Uz pomoć Splitskog filozofskog kruga Hrvatskog filozofskog društva održao sam predstavljanje knjige defragmentacije u prostorijama Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Splitu. Zadovoljstvo mi je reći kako je koncept filozofija u puno slika srdačno prihvaćen kod publike.

znanstveno-popularno predavanje Moj SF, vaš život

Na poziv moje nekadašnje profesorice biokemije, Renate Ruić Funčić, držim kratki osvrt na dva ključna djela znanstvene fikcije, Dinu i Asimovljev ciklus o robotima. Herbertova priča o galaktičko-religijskoj revoluciji danas se doima prilično bliskom, s izazovima susreta kultura, granica razvoja čovjeka (Huntigton susreće posthumanizam) i političim preslagivanjima uslijed novih tehnologija (weirding ways vs. Internet of things). Drugi dio SF lektire, roboti i umjetna inteligencija, omiiljena su tema Isaaca Asimova od kraja 1930-ih. Vidjet ćemo koliko su njegove priče dobra prognoza izazova koji nas čekaju u vrlo skoroj budućnosti.

konferencija Hrvatska filozofija u interakciji i kontekstu

Zajedno s Majom Jadrešin prijavio sam rad Enciklopedijska (ne)vidljivost hrvatskih filozofa. Izlaganje se bavi pitanjem koliko su hrvatski filozofi vidljivi u specijaliziranim tercijarnim publikacijama poput filozofskih rječnika i enciklopedija. Analizirali smo nekoliko tiskanih, digitalnih i online enciklopedija i rječnika na engleskom i njemačkom jeziku. Rezultati sugeriraju minornu zastupljenost – s izuzetkom Frane Petrića i Ruđera Boškovića, niti jedan drugi hrvatski filozof nema svoju natuknicu u uredničkim izdanjima. Izuzetak su različita izdanja Wikipedije. O mogućim razlozima takvom stanju i rješenjima raspravit će se u izlaganju.