Dobro došli!

image

Dragi posjetitelji, dobro došli na mrežno mjesto gdje možete pronaći informacije o mojoj znanstvenoj i stručnoj djelatnosti, popularizaciji znanosti i filozofije.

Radim kao docent na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Studirao sam filozofiju, sociologiju i psihologiju; magistrirao iz lingvistike, a doktorirao iz filozofije znanosti. Predajem logiku, informacijsku etiku, filozofiju informacije, filozofiju i znanstvenu fikciju, filozofsko savjetovanje... Istražujem presjek filozofije i popularne kulture, filozofsko savjetovanje, informacijsku etiku i filozofiju informacije.

Volontiram u Studentskom savjetovalištu i radim sa studentima s invaliditetom u sklopu kolegija Vršnjačka potpora SSI. I sam sam osoba s invaliditetom, Erbovom parezom.

Autor sam dviju knjiga, Fallout i filozofija i Defragmentacije, te desetak znanstvenih članaka i poglavlja u zbornicima. Održao sam veći broj izlaganja na konferencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio sam gostujući profesor na Sveučilištu Karl Franzens u Grazu, te Visokoj školi Boras, Švedska.


konferencija Formal Methods and Science in Philosophy II, Dubrovnik

image

Krešimir Zauder i ja predstavili smo po prvi puta rezultate istraživanja o primjeni teorije grafova na mreže koje čine filozofski koncepti, odnosno filozofi međusobno. Prikazali smo neka od ranijih zanimljivih istraživanja na tu temu. Naš pristup se razlikovao utoliko što smo za uzorak koristili Routledge enciklopediju filozofije, a ne Wikipediju iz razloga konzistentnije uredničke intervencije i veće reprezentativnosti podataka. Enicklopedija ima preko dvije tisuće natuknica u pisanju kojih je sudjelovalo više od 1200 autora.

Krešimirov program je ekstrahirao podatke iz enciklopedije: nazive i vrste natuknica, uredničko klasificiranje, te odlazne i dolazne poveznice među natuknicama. Izradio sam vizualizacije (npr. postoji gotovo 5000 poveznica između više od 900 filozofa) i statističku obradu poveznica. Rezultati nedvosmisleno ukazuju na obrazac: raspodjela uzima oblik Paretove (longtail) distribucije bilo da je riječ o poveznicama za koncepte, filozofe, dolaznim ili odlaznim poveznicama, kao i o doprinosima autora.