Dobro došli!

image

Dragi posjetitelji, dobro došli na moje web mjesto gdje možete pronaći informacije o znanstvenoj i stručnoj djelatnosti, popularizaciji znanosti i filozofije.

Izvanredni sam profesor na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Studirao sam filozofiju, sociologiju i psihologiju; magistrirao iz lingvistike, a doktorirao iz filozofije znanosti. Predajem logiku, informacijsku etiku, filozofiju informacije, filozofiju i znanstvenu fikciju, filozofsko savjetovanje... Istražujem presjek filozofije i popularne kulture, filozofsko savjetovanje, informacijsku etiku i filozofiju informacije.

Volontiram u Studentskom savjetovalištu i radim sa studentima s invaliditetom u sklopu kolegija Vršnjačka potpora SSI. I sam sam osoba s invaliditetom, Erbovom parezom.

Autor sam knjige, defragmentacije, te desetak znanstvenih članaka i poglavlja u zbornicima. Održao sam veći broj izlaganja na konferencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio sam gostujući profesor na Sveučilištu Karl Franzens u Grazu, te Visokoj školi Boras, Švedska. Autor sam preko 100 znanstveno-popularnih predavanja.


Počela četvrta sezona šporke filozofije

šporka filozofija vol.4

S predavanjem o moralnoj panici i video igrama otvorena je četvrta sezona šporke filozofije!

Kao i svaki drugi izrazito popularni oblik mladenačke zabave, ni video-igre nisu izbjegle sudbinu stripova, rock i metal glazbe - prepoznate su za glavnog krivca zašto djeca ne slušaju roditelje i nesumnjivi znak kako se svijet bliži svome kraju. Izložena je kratka povijest mmoralne panike vezane uz popularnu kulturu, glavni teorijski pravci u sociološkoj analizi. Na koncu, analizirana je logička struktura argumenta zagovornika moralne panike i ukazano je njene propuste.

Knjiga 1984 and Philosophy na Amazon.com

1984 and Philosophy

Prva najava izlaska knjige 1984 and Philosophy osvanula je na servisu Amazon.com! Knjigu su uredili Ezio di Nuzzi i Stefan Storrie, izdavač je Open Court. To je 116. naslov u ediciji Popularna kultura i filozofija. Brunovo i moje poglavlje problematizira može li se biti sretan usprkos tlačiteljskom okruženju i kako u tome može pomoći poznavanje filozofije - njene povijesti i vještine kritičkog mišljenja.

Knjigu možete naručiti ovdje.

Biograd - Noć knjige

Biograd Public Library lecture

Povodom Noći knjige imao sam izvrsnu prigodu proširiti virus znanstvene fikcije i filozofije izvan Zadra. Na poziv nekadašnjih studentica Kristine Barbaroše, Sanje Birkić i Tihane Jurišić iz Gradske knjižnice Biograd održao sam predavanje o znanstvenoj fikciji i koliko je danas postala ona postala činjenica, mrvici futurologije i istraživačke etike. Bilo je izvrsno iskustvo razgovarati s obožavateljima znanstvene fikcije različite dobi. Na kraju se razvila zanimljiva rasprava o utjecaju tehnologije kroz cjeloživotni razvoj i kako smo proživljavali pojedine promjene u tehnologiji i društvu.